Paravan Ağı Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Paravan Ağı Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazar 13/04/2017 14:17

Ana site olarak belirlediğimiz alan adı üzerinde doğrudan bağlantı kazanımları yerine daha kolay riske atabileceğimiz ve dolaylı olarak ana sitemizi beslediğimiz siteler ağı paravan site ağı olarak bilinmektedir. Paravan siteler oluşturulurken genellikle ücretsiz blog hizmeti veren blogger, thumblr, wordpress gibi blog servislerinden yararlanılarak oluşturulmakta ve  bu alan adlarının gücünden yararlanmaya çalışmak daha cazip bir yöntem olarak bilinmektedir. Bu yazımızda paravan blog hazırlanırken yapılan hatalar ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedeceğiz.


Öncelikle doğal olmak mı doğal gözükmek mi sorusuna yanıt verdiğimiz önceki makalemizi incelemeniz, paravan ağ oluşturmadan önce bir takım stratejileri kafanızda oturtmanıza yardımcı olacaktır. Hazırladığımız backlink stratejisinde paravan bir site ağı kurmak istiyor isek dikkat etmemiz gereken püf noktalar şunlardır ;



  • Alan adı seçimleri

  • İçerik kalitesi ve güncelliği

  • Backlink çıkışları

  • Ağların birbiri ile olan bağlantıları

  • İçerik benzerliği

  • Paravan backlink güncelliği


Şeklinde sıralama yapabiliriz. Bu başlıklar için hız kesmeden kısa açıklamalar ile net bilgiler aktaralım.


Öncelikle örnekleri daha iyi anlamak için kendimize bir hedef kelime örneği belirliyelim. Tüm yazımız boyunca örneklerimizde “Türkiye” hedef kelimesini baz alalım. Türkiye kelimesi için planladığımız backlink stratejimizin paravan ağlarını seçerken turkiye.blogspot.com , turkiye.wordpress.com vb. uzantılar seçmeye nedense hep özen gösteriyoruz. Backlink bir aldatmacadır adlı yazımızda sıklıkla değindiğimiz hususu göz ardı etmek ve elimizden geldiği kadar doğal gözükebilmek için alan adlarını birbirinden farklı seçmeye özen göstermek daha sağlıklı bir adım olacaktır. Turkiyeresimleri, turkiye, turkiyedeyasam,  turkiyeturkleri gibi isim tamlamaları ile alan adlarını seçmemiz ana hedeften uzaklaşmadan, paravan ağını da ifşa etmeden yol almamıza sağlayacaktır.


Genellikle çöp site gözü ile bakılan paravan ağlar için içerik kalitesi olduğu kadar güncelliği de önem arz etmektedir. Ana sitesi özgün ancak paravan alt yapısı kopya içeriklerle dolu web sayfalarının başarıya ulaşma oranı düşük olduğu kadar taşıdığı risk oranı da yüksektir. Aynı içerikleri aynı gün ve tarihlerde paravan ağlara yaygınlaştırılması bu ağların açık açık ana sitemizi besleyen ağlar olduğunu arama motoru örümceklerine bildirmekten başka bir anlam ifade etmemektedir. Dolayısı ile paravan olarak güçlendirmeye çalıştığımız sitelerimizin içeriklerinin birbirinden bağımsız, kaliteli ve güncellenen içerikler olmasına dikkat etmemiz gerekiyor.


Açılan paravan sayfalardan ilk iş olarak kendisine link çıkışı yapan site sahibi “ ben buradayım, paravan ağ kurdum” cümlesini açık açık ifade etmekte ve başarısız olabilmek için ilk adımı atmaktadır. Oluşturulan bu alt yapının alenen ifşa olmaması adına uzak durulması gereken ilk adım olarak bu çıkışlar gösterilebilir. Bu çıkışlar için uyarlanan ya da planlanan zaman her paravan için farklı zaman ve farklı kelimelere ayarlanırsa başarı şansı daha yüksek olacaktır.


Tüm paravan domainleri birbiri ile ilişkilendirmek artık bu ağa dahil olan her sitenin bir yıldız döngü gibi kendi içerisinde döndüğünün ve tek bir ana siteyi beslemeye çabaladığının açık açık göstergesidir. Ağların birbiri ile olan bağlantısı minimum oranda tutulmalı ve ana site etrafına konuşlandırılmış paravan siteler olduğu açık açık belli edilmemelidir.


Örnek; turkiyeresimleri ve turkiyeturkleri gibi iki farklı paravan üzerinde yaptığımız çalışmalarda ortak hedef kelimemiz olan “Türkiye” için paravan sitelerimizin içeriklerinin birbiri ile aynı olması zaten anlam bütünlüğüne aykırıdır. Elbette bu ağlar içerisinde ortak konular olabilir ve ortak konulardan bahsedilen içerikler üretilebilir. Ancak 1. Paravanda Türkiye resimlerinden bahsederken 2. Paravan da Türkiye’nin en güzel resimlerinden bahseden bir yazı yayınlamanın pek de bir katkısı olmayacaktır.


Paravan siteler de ana site gibi bir takım backlink çalışmalarına ihtiyaç duyabilir. Ana site kadar itina gösterilmediği için bu durum kaçınılmazdır. Bu sitelere backlink temin edilme aşamasında birbirlerinden bağımsız bir profil çizilmeye çalışıldığı unutulmamalı ve aynı kaynaklar üzerinden geri bağlantılar temin edilmemelidir. Farklı içerikler, farklı backlink stratejileri kullanılarak bilinen klasik kavramların bir nebze de olsa dışına çıkılmaya çalışılmalıdır.


Oluşturulan bu ağda beslemeye çabaladığınız ana siteyi her konuda açık açık desteklemek artık bir hata olarak kabul edilmektedir. Rakipleriniz içinde bir takım bağlantı çıkışlarına yer vermeniz, çeşitli eleştiri tarzında (karşı tarafın marka ve itibarını zedelemeyecek şekilde) içerikler hazırlamanız size herhangi bir kayıp yaşatmayacaktır.