Backlink Çalışmalarında Doğal Gözükmek mi Doğal Olmak mı ?

Backlink Çalışmalarında Doğal Gözükmek mi Doğal Olmak mı ?

Yazar 10/04/2017 12:23

Backlink ve seo çalışmalarında sıklıkla karşımıza çıkan doğal olmak kavramı günden güne karıştırılan ve kişinin kendince yorumladığı bir unsur haline gelmiştir. Oysa ki doğal olmak kişiye ve siteye göre değişkenlik gösteren bir kavram değildir. Uygulanan tüm seo stratejilerinde çok net iki cevap bulunmaktadır. Birincisi bu site doğaldır, ikincisi bu site doğal değildir. Doğal gözükmek ya da doğal olmak kavramları arasında bir takım incelemeler yaparak sizleri fikir sahibi yapmaya çalışacağız.


Backlink Çalışması Aldatmacadır


Bir site yöneticisi backlink stratejisi uygulaması işine kalkışmış ise öncelikle doğallıktan söz etmek mümkün değildir. Kişi senaryoyu kendisi hazırlamış, beğenilecek ve paylaşılacak içerikleri belirlemiş, hangi sitelerden hangi kişilerin, hangi zamanlarda kendisine geri bağlantı vereceğini hedeflemiş ve senaryoyu oynamaktadır. Dolayısı ile strateji uygulanan her çalışma doğal değildir. Ancak sizin hazırladığınız ve uygulamaya koyduğunuz strateji  ne kadar profesyonel ise hedefe ulaşmanızda o kadar yardımcıdır. Bazı uzman stratejilerin doğal olup olmadığı konusunda bile site sahibi dışında kimsenin bilgisi bile olmayabilir.


Burada sizin yaratıcı fikirleriniz ve uyguladığınız çalışmalarınızdaki hayal gücünüz, kattığınız farklılıklar önemli rol oynamaktadır. Eğer bir backlink çalışması yapıyor iseniz Google için aldatmacanın içerisindesiniz ve pek de doğru bir iş yapmıyorsunuz anlamına gelmektedir. Backlink’in bir süreç olduğundan ve hak eden sitelerin bu süreçte başarılı kılınmasının ziyaretçileri tarafından mümkün hale getirildiğinden sıklıkla söz ediyoruz. Eğer siz ziyaretçiler tarafından takdir edilecek kadar sağlıklı içerikler üretememiş ve etkileşimi kendi başınıza yapmaya çalışıyor iseniz bu bir aldatmacadır. Başarılı teknikler uygulayarak pek çok arama motorunun algoritmasını aldatabilirsiniz, geçici olarak güzel gelirler elde edebilirsiniz. Ancak uzun vadeli bir proje için zayıf içerikli sitelere ziyaretçi gereken itinayı göstermeyecek, aradığını bulamayacak ve muhtemelen bir kaç algoritma güncellemesi sonrası siteniz sektöre gözlerini kapacaktır.


Nasıl Doğal Backlink Elde Edilir


Doğal kelimesinin internet sektöründe anlamı günümüzde bozulmuş ve taşıdığı anlamı yansıtmayan tablolar ile tasvirleşmiştir. Düşünün ki ; “doğal backlink çalışması” gibi bir sıfat tamlaması oluşmuş. Backlink çalışması yapmak doğallık ile baştan sona zıt düşen bir kavram olduğuna göre doğal backlink çalışması ibaresi de kabul edilebilir bir ibare değildir. İnsanların web siteniz ile alakalı farklı sosyal mecralarda yorumlar yapması, iyi ya da kötü sizi web sayfanızın tamamını ya da bir kısmını eleştirmesi, markanız hakkında çeşitli söylemlerde bulunulması, vb. nedenler ışığında site adresinizin farklı alanlarda dolaşması backlink elde etmeniz anlamına gelmektedir.


Bu elde edişi bir ziyaretçinin sadece sosyal medya hesabında paylaşması olarak algılamak sektörün alanının ne denli geniş olduğunu kavrayamadığınız anlamına gelmektedir. İnsanlar; kendi bloglarında sitenizden ya da sitenizde yer alan bir konudan bahsederek, üyesi oldukları forum ya da sözlüklerde hakkınızda tartışma panoları açarak, puanlama ya da alışveriş sitelerinde sitenizden bahsederek, webmaster forumlarında tasarımınızı logonuzu vb. unsurları eleştirerek, backlink almanıza katkı sağlarlar. Alan halen size dar geliyor ise bu kadar popülarite benim işimi görmez diye düşünüyor iseniz zihninizi doğru kişilerin ilgisini çekmeye yönlendirin. Örneğin ünlü köşe yazarları, gazeteciler, sanatçılar, komedyenler vb. hedef kitlesi ve sosyal medya gücü yüksek insanlar ile etkileşim içinde olduğunuzu düşünün.  Uçsuz bucaksız bir backlink denizinde olmanın yolunun kaliteli üretimden geçtiğini siz de fark edeceksiniz.


Verilen örnekler ile de anlaşılabileceği gibi doğal gözükmeye çalışmaktan ziyade, arama motoru optimizasyonu alanında doğal davranmayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Uzun vadeli başarı için bu kesinlikle şart. Doğal yönergeleri izleyerek başarıya ulaşamıyor iseniz ve backlink çalışmaları ile sitenizi güçlendirmeyi planlamaya başladıysanız bunun içinde kesinlikle elinizden geldiği kadar maksimum özenle doğal gözükmeye çalışmalısınız.