Resimlerinizi Optimize Ederek SEO'ya katkı sağlayın

Resimlerinizi Optimize Ederek SEO'ya katkı sağlayın

Yazar 14/05/2019 13:08

Uzun emekler harcadığınız web siteniz için son derece önemli bir detaydan bahsedeceğiz bugün, resim optimizasyonu.


Resimlerinizin boyutları ile oynayarak sitenizin açılma hızını ve ziyaretçi dönüşümünü iyileştirebilirsiniz. 5 saniyeyi geçen sayfa açılışlarının yaklaşık olarak ziyaretçilerin %72'sinde olumsuz etki yaptığı kanıtlanmış ve sık sık karşımıza çıkarılmıştı. Google, bu bağlamda site hızına verdiği önemi defalarca dile getirmiş ve bizlere optimizasyon konusunda search console aracılığıyla çeşitli öneriler sunmuştu.


Resim optimizasyonu yapmadan önce neler yapmalıyız?


Öncelikle resimlerin bulunduğu klasörün yedeğini almanızı öneririm. Bazen çok absürt bir şekilde resimler kaybolabiliyor.


Ardından sitenizin açılışını ekleyen resimlerin mevcut boyutları hakkında geniş bir değerlendirme yapmak için gtmetrix.com sitesini kullanacağız.



gtmetrix analiz


Site adresimizi yazıp analiz etmek için gtmetrix'in sitemizi ziyaret etmesini sağlıyoruz. Bu aşamada yalnızca resimlerimizi değil CSS vs JS dosyalarımızı da analiz ediyor. Bu dosyalarda da sıkıştırma yaparak yer açmanız mümkün ama burada dikkatli olmanızda fayda var. CSS ve JavaScript sıkıştırmaları profesyoneller tarafından yapılmalı. Bozarsanız tamiri ve dönüşü zor olabilir.


Analiz sonucunda karşınıza şöyle bir ekran gelecek;



sonuç sayfası


Sonuç sayfasında sitenizin mevcut durumu hakkında bilgileri görebilirsiniz. Örneğimizde sayfa yüklenme zamanı 7 sn ( çok yüksek )


Toplam sayfa boyutu 6.58 MB ve toplam sorgu 114 olarak görülüyor.


Alt tarafta "serve scaled images" bölümüne tıklarsanız, size normalde 200*200'lük resme ihtiyaç olan yerde kullandığınız 500*500 resimlerin olduğunu ve bunların sisteme gereksiz yük bindirdiğini belirtecek. Ve bunları optimize ederek ne kadar yerden tasarruf edebileceğinizi gösteriyor. Eğer buralar dinamik sayfalarsa, yani sürekli olarak yeni resimler eklenen bir yerse önerimiz oraya eklenen resimleri otomatik olarak 200*200'e çevirerek sisteme işlemeniz. Aksi halde her defasında aynı işlemle uğraşmak zorunda kalacaksınız.


Sonuçlar sayfasında bir diğer önemli alan " optimized images " bölümü. Bu bölümde resimleri otomatik olarak optimize eden sistem, size bir link vererek resimlerin yeni boyutlu hallerini indirmenizi öneriyor. Resimleri direkt olarak hostinge atarak belirli bir boyut azaltımına gitmiş olursunuz. Bizim bu alanda bir diğer önerimiz, https://resizeimage.net/ bu site aracılığıyla da güzel bir optimizasyon oluşturmanız mümkün. Hiçbir ek programa ihtiyaç duymadan güzel bir sonuç elde edebilirsiniz. ( örnek photoshop vb. kullanmak sizi yorabilir. )



 



 



Son olarak " Leverage browser caching " bölümü, size cache sistemini kullanarak sitenizi ne şekilde hızlandıracağınızı, hangi sayfaların çerezlerinin işinize yarayacağını belirtiyor. Bu önemli bir başka detay ancak konumuzun dışında olduğu için başka bir yazıya saklıyoruz.