Backlink Çalışmalarında Etik

Backlink Çalışmalarında Etik

Yazar 14/04/2017 16:12

Toplumsal hayatın içerisinde vazgeçilmezler arasında yer alan etik kavramından internet sektöründe ve backlink klasmanında da bahsetmek mümkündür. Hayatın her alanında yazılı olmayan ancak toplumsal düzenin işlemesinde rol oynayan bir takım kurallar vardır. Sosyal medya da hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğuna göre, internet dünyasında yapılan iş ve eylemler için de etik kurallardan söz etmek mümkündür.


Etik olmayan kuralları öneren, ya da etik dışı hareketlere yönlendiren hiçbir arama motoru algoritması ile karşılaşamazsınız. Tüm algoritmalar genellikle iyi, etik ve kaliteli gibi kavramlar etrafında kurulmuştur. Dolayısı ile backlink çalışmalarında da etik göz ardı edilemez.


Sektörümüzde etik dışı hareketler genellikle art niyetli kişilerin aynı kategoride rekabet ettikleri kişilere uygulamaya çabaladıkları; gerek marka zedelemek gerekse arama motoru algoritmalarından cezalandırmak gibi sonuçlar ortaya çıkarmaya çalışmasından ibarettir. Çoğu zaman başarılı olamasa da can sıkıcı olan bu durum karşısında geri bağlantıları reddetme gibi bir opsiyon bulunmaktadır. Ancak bu geri bağlantıları takip etmek ve herhangi bir ceza almadan reddetmek daha sağlıklıdır. Genellikle ceza alındıktan sonra yapılan bağlantı redlerinin pek işe yaramadığı bir gerçektir.


Anti-seo ya da farklı isimler ile tanıtılan bu çalışmaların tamamı etik dışı olmakla birlikte gerek uygulanan kişinin profiline ve itibarına, uygulayan kişinin de sanal dünya içerisindeki bilinirliğine olumsuz etki yapmaktadır. Artık gerçek hayattan hiçbir farkı olmayan bu sanal dünyada herkesin bariz şekilde belirli olan ayak izleri günden güne netleşmekte ve art niyetli uygulamalar kısa sürede tespit edilebilmektedir. Dahası etik dışı girişilen çabalar artık yasalar ile cezalandırılmak üzere seri bir şekilde önlemlere tabi tutulmaktadır.


 


Etik kavramının sadece günlük hayatın ufak bir parçası olmadığı, hayatın her aşamasında kullanılması gereken bir unsur olduğu unutulmamalı ve backlink çalışmalarında da etik dışı davranışlardan uzak durulmalıdır.